DEUTSCHE REZEPTE
Filettopf
1 kg Schweinefilet (χοιρινό)
100 gr Schinken,(ζαμπόν)(Katenschinken) in sehr kleine Würfel geschnitten
2 m.-groß Zwiebel(n), fein gewürfelt (1 μεγάλο ψιλοκομμένο κρεμμύδι)
1 Knoblauchzehe(n), fein gewürfelt (1 σκελίδα σκόρδο)
500 g Champignons, frisch oder aus dem Glas (φρέσκα μανιτάρια)
200 ml Fleischbrühe (ζωμός κρέατος) Gemüsebrühe (ζωμός λαχανικών)(Würfel)(κύβος)
200 g Crème fraîche oder Schmand (κρέμα φρες ή κρέμα γάλακτος)
200 ml Sahne (κρέμα γάλακτος)
1 TL Senf ( 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα)
1 EL Tomatenmark, 3-fach konzentriert (1 κουταλιά της σούπας πελτέ ντομάτας)
1 Bund Petersilie, gehackt, oder 3 El TK-Ware (1 μικρό ματσάκι μαϊντανό)
1 EL Öl (1 κουταλιά λάδι)
1 EL Butter ( 1 κουταλιά βούτυρο)
Salz und Pfeffer (αλατοπίπερο)
Vom Schweinefilet die weiße Haut entfernen. Das Öl mit der Butter erhitzen, nicht zu heiß werden lassen. Das Fleisch mit Salz und Pfeffer würzen und in ca. 10 Minuten von allen Seiten braten. Es soll innen rosa sein. Dann herausnehmen und auf einem Teller (damit der Fleischsaft aufgefangen wird) erkalten lassen.
Im Bratfett Zwiebeln, Knoblauch und Schinken gut bräunen.
Die Champignons putzen und in Scheiben schneiden (wenn es sehr kleine Champignons aus dem Glas sind, können sie ganz bleiben). Champignons mitbraten. Dann mit Brühe ablöschen und Sahne und Crème fraîche (oder Schmand) und den ausgetretenen Fleischsaft zugeben. Die Soße mit Salz, Pfeffer, Tomatenmark und Senf kräftig abschmecken. Sollte sie zu flüssig sein, etwas Speisestärke in wenig kaltem Wasser anrühren und unter Rühren zur kochenden Soße geben, bis zur gewünschten Konsistenz. Soße abkühlen lassen.
Das kalte Fleisch in 1 cm breite Scheiben schneiden und dann in Streifen. Dann in die Soße geben, die Petersilie dazu und durchrühren, kühl stellen.
Am nächsten Tag das Gericht auf kleiner Flamme erwärmen, nicht mehr kochen. So bleibt das Fleisch rosa.
Die Soße nochmals abschmecken.
Dazu schmeckt Baguette, aber auch Spätzle und Salat.
Tipp: Sollte am Vortag zubereitet werden. Deshalb auch gut geeignet für Feste mit größerer Personenzahl.
Αφαιρέστε το άσπρο δέρμα από το φιλέτο χοιρινού. Τσιγαρίστε το βούτυρο σε μικρή φωτιά με το κρέας, το αλάτι και το πιπέρι γύρω στα 10 λεπτά από όλες τις μεριές. Θα πρέπει να ροδίσει εσωτερικά. Μετά το βγάζετε και το τοποθετείτε σε ένα πιάτο ώστε να μείνει με το ζουμί του. .
Στη συνέχεια τσιγαρίστε μαζί τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το ζαμπόν. Καθαρίστε τα μανιτάρια και κόψτε τα σε φέτες (εκτός αν είναι ήδη μικρά από την συσκευασία). Τσιγαρίστε μαζί και τα μανιτάρια. Μετά σβήστε τα με το ζωμό και ρίξτε επίσης κρέμα, Crème fraîche και τον ζωμό του κρέατος. Φτιάξτε την σάλτσα με αλάτι, πιπέρι, πελτέ και μουστάρδα. Εάν είναι πολύ αραιή, ανακατέψτε την με κορνφλάουρ σε χλιαρό νερό και μετά ρίξτε την στην σάλτσα που βράζει μέχρι να γίνει πηχτή.
Το κρύο κρέας κόψτε το σε φέτες 1εκ. Και μετά σε λωρίδες. Στη συνέχεια ρίξτε το στη σάλτσα, το μαϊντανό επίσης και ανακατέψτε.
Την επόμενη μέρα απλά θα ζεστάνετε το φαγητό σε χαμηλή φωτιά, μην το ξαναμαγειρέψετε. Με αυτό τον τρόπο θα μείνει το κρέας ροδισμένο. Να ζεστάνετε ξανά την σάλτσα.
Σερβίρεται με μπαγκέτα, με Spätzle και σαλάτα.
Συμβουλή:
Είναι καλό να ετοιμαστεί την προηγούμενη ημέρα. Γι΄αυτό είναι ότι πρέπει για τραπέζια με πολλούς καλεσμένους.
(von Dora)